Die ene docent die het verschil maakt!

We herinneren ons allemaal die ene leraar/lerares die tijdens onze middelbare schooltijd het verschil maakte. Die docent die ons begreep en die precies aanvoelde wat ons bezig hield in die tijd. Voor mij was dat mijn lerares Duits, mevr. Simone Bos. Duits was zeker niet mijn favoriete vak maar dit werd gecompenseerd door deze docente. Op een of ander manier luisterde ze naar ons en voelde aan wat ons bezighield tijdens onze middelbare schooltijd. Een bijzondere tijd waaraan we (achteraf) vaak mooie herinneringen hebben. Een docente die tips voor de toekomst gaf waar we echt iets aan hadden en die op een bepaalde manier lesgaf waardoor we meer levenslessen mee kregen dan we toentertijd beseften.

Hoe blij ben ik dan als vorige week mijn oudste dochter thuiskomt van school met het verhaal dat haar heeft geraakt. Ik weet dat dit een verhaal wordt dat ze voor de rest van haar leven meeneemt! En dan ben ik echt oprecht dankbaar dat zij ook een docente heeft mogen meemaken die voor haar écht het verschil gaat maken! Een kleine kanttekening hierbij is dat dezelfde docente vorig schooljaar een opdracht tot zelfinzicht aan haar leerlingen heeft gegeven waarvan de uitwerking zijn weerga niet kent……

De toekomst

Deze keer heeft ze in de klas gesproken over de toekomst van haar leerlingen. Ze bespreekt de vier vragen die nu spelen bij deze leerlingen, vier vragen die best veel druk leggen op de middelbare scholieren van nu:
Wat wil je later worden?
Wat wil je na de middelbare school gaan studeren?
Hoe zijn de toelatingseisen?
Heb je een toekomst met deze opleiding?Zij geeft aan dat ze het deze leerlingen zo gunt om van het NU te mogen genieten en adviseert ze een vervolgopleiding met hun HART te kiezen. Ze mogen erop vertrouwen dat het met hun toekomst dan wel goed komt.

Vandaag

Natuurlijk is het zuur als ze uitgeloot worden voor een opleiding waarvan ze overtuigd zijn dat dit is wat ze willen studeren. Maar wees er tegelijkertijd van overtuigd dat als hun hart daar ligt, ze echt wel dat pad gaan bewandelen. De weg ernaartoe zal extra hobbels hebben maar ze gaan er komen, daar waar hun hart ligt! Om deze stelling enige kracht bij te zetten draaien wij thuis regelmatig het lied van Daniel Kist; – VANDAAG –  echt de moeite waard om te luisteren! Dit lied kreeg mijn Utrechtse neef vorig jaar, naast een indrukwekkende speech van zijn mentor, te horen op zijn diploma-uitreiking. Een persoonlijke speech met een wel hele mooi boodschap, vertaald in een lied. …… ‘Mensen vragen mij weleens wat ik wil worden. Dan voel ik me op een zeker vlak verloren want waarom zou ik anders moeten zijn dan het nu?……,.Neef en nicht hebben dus het geluk gehad om die ene docent(e) tegen te komen die het verschil voor ze maakt.

En natuurlijk heb ik de stille hoop dat ook wij bij Ik leer leren Zeeuws-Vlaanderen het verschil mogen maken. Één ding weet ik zeker, we begeleiden ‘onze’ kinderen tijdens de trainingen en de huiswerkbegeleiding in ieder geval vanuit ons hart.

Heb je interesse in huiswerkbegeleiding voor jouw zoon/dochter of in de ‘leren leren’ training? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@ikleerlerenzvl.nl of bel: 06-13143842 of 06-51930667.

Leave a Comment