Je hebt het niet, je doet het!

Bij het uitkiezen van een boek laat ik me vaak raken door de titel. Zo ging het ook bij het boek Je hebt het niet, je doet het’ van Edwin Selij.

Je hebt het niet, je doet het… Eentje om over na te denken de laatste dagen van het jaar 2022.

Ik vond het een lastige! Heb het boek wel uitgelezen omdat ik de boodschap graag ‘wilde pakken’. Als je net als ik graag de controle houd dan is dit boek een aanrader, dan wil je zijn boodschap tot in de details voelen.

Eén tip haal ik er nu uit, de rest mag je zelf ontdekken door het boek te lezen. Anne-Marie en ik zeggen het bijna dagelijks tegen ouders, kinderen of docenten, een kind is niet zijn gedrag. Maak onderscheid tussen identiteit (je bent oké) en gedrag (je doet soms onhandige dingen). Dus durf achter het gedrag te kijken. Het kind is NIET zijn gedrag, het gedrag is een antwoord op iets wat het kind nog lastig vindt om mee om te gaan en daarbij ondersteuning nodig heeft.

Het positieve is dat we gedrag kunnen veranderen, omdat gedrag niet is wie we zijn.  En ander gedrag geeft een andere uitkomst.

Omdat ik, na het lezen van dit boek, me weer realiseerde dat de eerste uren van je dag effect hebben op de rest van je dag heb ik mijn ochtendritme, mijn gedrag tijdens de ochtenduren, aangepast.  Daarnaast heb ik direct mijn overtuiging ‘sporten in de ochtend is niks voor mij’ losgelaten en sta ik nu regelmatig om 09.00 uur op de padelbaan. Het zijn slechts gedachten waardoor we ons laten beperken. En heel eerlijk, soms denk ik nog met weemoed terug aan die gedachte, want daardoor hoefde ik ook niet zoveel van mezelf in de ochtend, was ook wel makkelijk.

Niet alleen omdat het wetenschappelijk onderzocht is maar vooral omdat ik er zelf baat bij heb volg ik tegenwoordig onderstaande tips voor een positieve start van de dag:

Het eerste half uur van de dag:

  • Geef iets weg, help een ander. Deel een tip met iemand, wens iemand succes vandaag, geef een compliment aan iemand, geef je partner een kopje koffie, schrijf een blog. Vanochtend gestart met het schrijven van deze post.
  • Noteer/spreek uit 3 dingen waarvoor je dankbaar bent. Ik spreek ze vaak hardop uit tijdens het uitlaten van de honden. Ik kijk natuurlijk wel eerst om me heen om te kijken of niemand me ziet of hoort.
  • Doe een ademhalingsoefening. Kan heel simpel en kort zijn. Hier heb ik nog het meeste in te leren. Ik focus kort maar bewust op mijn buikademhaling.
  • Ga iets nieuws leren. Lees iets, luister iets of doe iets waarbij je wat leert. Dus geen negatieve berichtgevingen uit de media tot je nemen. Mijn zithoek thuis is mijn kleine bibliotheek. Ik heb altijd een interessant boek klaarliggen om te lezen en mijn telefoon is 1 grote podcast-opslag.

Welk ochtendritme je ook hanteert het gaat erom dat je de dag positief start, dat je brein in de positieve actiemodus komt. Daar heb je de hele dag profijt van!

Brigitte

Leave a Comment