Ik hou ervan!

Vandaag zijn de scholen weer gestart. Niet alle leerlingen zullen het met mij eens zijn, maar ik word er vrolijk van. Deze morgen geniet ik van de bedrijvigheid in de straat. Ik woon bij het Lodewijk College (!), dus al weken lang is het stil in de straat en in onze ‘achtertuin’. Vandaag zie ik honderden leerlingen van beide schoollocaties met gepast enthousiasme voorbij fietsen. Vooral de brugklasleerlingen zijn aandoenlijk om te zien. Je pikt ze er zo uit, op hun nieuwe fiets en met hun nieuwe schooltas. Ik mag het eigenlijk niet invullen maar de blik in hun ogen komt bij mij over als die van onzekerheid en spanning.

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, vond ik het einde van de zomervakantie altijd verschrikkelijk! Ik genoot zo van de zes weken die we samen hadden. Geen verplichtingen, gewoon elke dag bekijken wat we gingen ondernemen. Het gekke is dat zij toen altijd blij waren om weer naar school te gaan. Ze konden niet wachten om hun vriendinnen weer te zien en waren altijd enthousiast over hun nieuwe juf. Nu ze op de middelbare school zitten word ik blij van de start van het nieuwe schooljaar en vinden zij het ‘verschrikkelijk’.

Ze zijn tot de laatste avond in de vakantiemodus gebleven en ik geef ze eigenlijk groot gelijk. Halverwege de zomervakantie werden de schoolboeken bij ons thuis afgeleverd. Vakkundig en zonder enige interesse worden de ‘VanDijk’-dozen, uit het zicht, opgeborgen. Tegen het einde van de schoolvakantie heb ik ze subtiel een beetje in het zicht gezet zodat de boeken gekaft konden worden. Ik realiseerde me echter niet dat het kaften van de boeken bij mijn dochters emotioneel gelijk staat aan het einde van de zomervakantie. Terwijl we er, in mijn beleving, altijd een gezellig ritueel van maken. We zetten een ware productielijn op en zijn binnen een uurtje klaar.

Vroeger kaftte ik mijn eigen schoolboeken én die van mijn zussen. Ik vond dat een leuke klus om te doen. Volgens mij dacht ik hierbij niet aan het einde van de zomervakantie maar aan het begin van een nieuw schooljaar. Nieuwe schriften, pennen, etui en netjes gekafte boeken gaven mij altijd weer zin in het nieuwe avontuur. Ze hebben mijn gedachten duidelijk niet overgenomen want gisteravond 22.00 uur werden de ‘VanDijk’-dozen uitgepakt en voorzien van een handige rekbare kaft ……..

Nu ik me realiseer dat veel kinderen tot de laatste dag van de vakantie in de vakantiemodus blijven, besef ik ook hoe tegenstrijdig dit is met onze drukke ‘Ik leer leren’ bezigheden. Wij zijn druk bezig met het opzetten van onze huiswerkbegeleiding: ruimtes geschilderd, keukenblok gezet, meubels aangeschaft en leuke decoraties geshopt bij Ikea ;). Aan ons enthousiasme om te starten ligt het niet maar we zullen nog even geduld moeten hebben. De eerste lesdag is met de officiële bekendmaking van de nieuwe schoolnaam gestart, het Lodewijk College! De leerlingen starten in hun nieuwe klas, sommigen op een nieuwe school. Een periode van ‘even wennen’ breekt aan en dan…..maandag 3 september staat onze deur open voor kinderen die een rustige studeerplek nodig hebben! Wij begeleiden ze graag in het aanbrengen van structuur in het maken en leren van hun huiswerk. Wij hebben er zin in!!!!

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@ikleerlerenzvl.nl of bel ons!

Leave a Comment