Training Begrijpend Lezen

 

Wist je dat Begrijpend Lezen de basis is voor vrijwel alle schoolvakken? En dat daarom het aanleren van een goede manier om Begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk is voor de rest van je schoolcarrière?

Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat, Begrijpend Lezen, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen essentieel. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor inzicht en overzicht ontstaat. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter!

Ook bij het vak rekenen en dan met name bij verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit. Daarna kun je pas de som uitrekenen. Dus verhaaltjessommen oplossen, is eigenlijk ook voor een deel Begrijpend Lezen!

En natuurlijk gebruik je Begrijpend Lezen ook voor vakken als Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat…… maar begrijpen niet wat ze leren. Ze kunnen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand.

Als leerlingen niet goed Begrijpend kunnen lezen, kan dat voor problemen zorgen in het Voortgezet onderwijs.

Het 6 stappenplan - Alle teksten de baas!

In de training Begrijpend lezen leer je in 6 stappen hoe je op een makkelijke manier teksten kunt lezen, begrijpen en onthouden. Door na te denken over de tekst en jezelf vragen te stellen, worden verbanden gelegd, waardoor overzicht en inzicht ontstaat. Daardoor snap je de tekst en kan je het in je eigen woorden navertellen. Door met kleuren en plaatjes te werken, krijg je meer inzicht in de tekst. Mindmappen is hier een onderdeel van. 

Training Begrijpend Lezen voor leerlingen groep 8

In 6 lessen van anderhalf uur leert een kind een tekst te overzien, verschillende leesstrategieën toe te passen, vragen te maken bij een tekst en nog veel meer. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door actief aan de slag te gaan.

Verder gaan we ook aan de slag met:

Woordenschat, signaalwoorden, verwijswoorden, synoniemen en oefenen met vragen.

We oefenen dit door te lezen, oefeningen te maken, spelletjes en te bewegen. En je gaat er thuis verder mee aan de slag.

De kosten

Groep (3-6 kinderen): €249,00. Zes bijeenkomsten van 1 ½ uur, inclusief werkmateriaal.

 

400_logo_gecertificeerd_trainer.gif