Hypnotherapie

Al 10 jaar ben ik gefascineerd door hypnose en hypnotherapie. In al die jaren heb ik mijn interesse rustig laten sluimeren en er toentertijd voor gekozen de NLP-practitioner en NLP-master opleidingen te gaan doen. En wat ben ik daar nog iedere dag blij mee. Het heeft me niet alleen als mens veel gebracht, maar ook op werkgebied. Want na deze opleidingen ben ik voorzichtig begonnen met het coachen van anderen en heb me verder gespecialiseerd op het gebied van kindercoaching. In 2016 was de oprichting van Ik leer leren Zeeuws-Vlaanderen samen met Brigitte hiervan het gevolg.

En met ontzettend veel plezier begeleid ik daar jongeren op het gebied van ‘leren leren’. Veel mensen denken bij ‘leren leren’ vooral aan manieren van leren en plannen. Het gaat echter over veel meer dan dat. ‘Leren leren’ heeft ook alles te maken met je concentratie, je motivatie en je mindset. Want hoe je denkt over school en over je eigen kwaliteiten heeft op onbewust niveau een enorm effect op je schoolsucces.

Ondersteuning op mentale vlak

In de afgelopen jaren kwamen Brigitte en ik er meer en meer achter dat het halen van goede resultaten op school veel meer omvat dan sec het leren leren. Voor een deel van de jongeren is deze begeleiding prima en sluit het perfect aan bij hun hulpvraag. En er is een groep jongeren die naast het ‘leren leren’ meer ondersteuning nodig heeft.

Brigitte is als eerste gestart om zich te bekwamen in systeemcoaching en rouw- en verliestherapie. En ik heb mijn lang gekoesterde fascinatie voor hypnotherapie omgezet in actie. Van fascinatie naar het volgen van een opleiding tot hypnotherapeut. En het is nog veel mooier dan ik had durven dromen. Omdat ik me kan voorstellen (en dat hoor ik ook uit mijn omgeving) dat er best wel wat vragen zijn over hypnotherapie. Wat is het (dan ga je toch kwaken als een kikker)? Wat kun je ermee? Daarom geef ik hieronder meer uitleg over hypnotherapie.

Wat is hypnotherapie niet?

Eerst maar beginnen met wat het niet is. Want je denkt bij hypnose misschien aan mensen die de opdracht krijgen om allerlei gekke dingen te doen terwijl ze zich daar niet bewust van zijn. Dit is de zogeheten showhypnose. Het gaat hier puur om entertainment en dit heeft niets te maken met hypnotherapie.

Wat is hypnotherapie wel?

Hypnose is een heel natuurlijke staat van ontspanning en focus. Een staat die je in je leven al duizenden keren hebt ervaren en heel prettig is. Denk aan het rijden in een auto op een route die je heel vaak rijdt en in gedachten bent verzonken en je opeens beseft dat het lijkt alsof je ongemerkt een stuk hebt overgeslagen. En dat zonder brokken of blikschade. Of dat je met al je aandacht een boek aan het lezen bent of een spannende film kijkt en je je je niet bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Of dat je in een lift staat en denkt dat het jouw verdieping is als je uitstapt en dat blijkt niet zo te zijn? Als je het zo ziet, is hypnose eigenlijk helemaal niet zo bijzonder.

En het is wel bijzonder effectief!

In hypnose hoor je wat er tegen je wordt gezegd en kun je gewoon antwoord geven op vragen. Ook weet je steeds precies waar je bent en wat er precies gebeurt. Je raakt niet buiten bewustzijn en weet ook na afloop van de sessie grotendeels wat er gebeurd is en wat er is gezegd.

Wist je dat kinderen t/m 7 jaar eigenlijk continu in een staat van hypnose verkeren? Het is een lage breinactiviteit waardoor je open staat voor suggesties. Het kinderbrein is net een spons, je zou hypnose daarom ook ‘een staat van leren’ kunnen noemen.

Ondanks het feit dat je in een complete staat van ontspanning bent, blijf je je bewust van het hier en nu. Je kan daardoor nooit gedwongen worden om iets te zeggen of te doen wat je niet wil, dus wees gerust. Je gaat juist doelmatig werken aan wat je wél wilt.

De ijsberg

Stel je nu eens voor dat je je brein voor je ziet als een ijsberg. Van die ijsberg is slechts het topje zichtbaar boven het wateroppervlak, dit kun je zien als je bewuste brein. Ons bewuste brein omvat onze bewuste gedachten, logica en verstand. Dit is het deel van onze geest dat we actief gebruiken om beslissingen te nemen, informatie te verwerken en te communiceren met anderen. Dit deel van ons brein is echter relatief klein (slechts 5%). Want het grootste deel van de ijsberg bevindt zich onder de oppervlakte, dit is je onbewuste brein.

Hoewel we ons vaak niet bewust zijn van wat er zich in ons onbewuste brein afspeelt, heeft dit deel van ons brein wel degelijk invloed op onze gedachten, emoties en gedragingen. Maar liefst 95% wordt hierdoor aangestuurd. Ons onbewuste is als het ware het geheugen voor al onze ervaringen en herinneringen. Door ons bewust te worden van deze onbewuste processen, kunnen we veel beter begrijpen waarom we bepaalde keuzes maken en ons gedrag veranderen om ons leven te verbeteren.

Je geniale onbewuste

De taal die ons onbewuste spreekt is echter anders dan de taal van ons bewuste. Ons bewuste spreekt in woorden, logica en wilskracht. Ons onbewuste spreekt in beelden, symbolen, gevoelens en emoties. En stel je dan eens voor dat je met je bewuste brein heel hard aan het werk bent om datgene wat je op dit moment belemmert op te lossen en je doel te behalen. Een tijdje gaat het de goede kant op en gaat het beter. Je bewuste brein zet al zijn wilskracht in om je te ondersteunen. Alleen weet je nu dat je bewust slechts 5% inzet van je gehele brein. Dit is dan ook de reden dat wilskracht alleen vaak niet genoeg is om je problemen echt op te lossen. Hoe zou het zijn als ook je onbewuste brein gaat meehelpen met alle hulpbronnen die het in zich heeft. Dan is het opeens veel makkelijker om je doel te halen.

In hypnose maak je contact met je onbewuste en alle mogelijkheden die daar aanwezig zijn. Want jouw onbewuste is echt geniaal! Al jouw hulpbronnen zitten hier opgeslagen en het stuurt ook allerlei automatische processen in je lichaam aan. Denk maar eens aan je ademhaling, je bloeddruk, je spijsvertering, het knipperen van je ogen. Allerlei processen die worden geregeld door je onbewuste. En je onbewuste heeft altijd het beste met je voor en zal alles doen wat in zijn vermogen ligt om te zorgen dat het jou goed gaat.

Mogelijkheden hypnotherapie

Hypnotherapie heeft vele toepassingsmogelijkheden. Ik richt me naast het begeleiden van jongeren met het omgaan met (faal)angst, motivatieproblemen, uitstelgedrag en het vergroten van hun zelfvertrouwen, ook op andere gebieden (zowel bij jongeren als volwassenen). Denk bijvoorbeeld aan allergieën, angsten en fobieën en een negatief zelfbeeld.

Kinderen spiegelen ouders

Wil je hulp voor je kind, dan ga ik ook met jou als ouder aan de slag. Want soms heb je als ouder eerst zelf iets op te lossen zodat het je kind beter gaat. Ze zeggen wel eens dat je kind in zijn gedrag jou als ouder een spiegel voorhoudt. Je geeft bewust of onbewust dingen door aan je kind wat invloed kan hebben op zijn functioneren. Als jij je eigen onzekerheden of angsten oplost, verandert ongemerkt het gedrag van je kind mee. Hoe fijn is dat!

Twijfel je of ik je kan helpen of ben je nieuwsgierig geworden naar hypnotherapie?
Neem contact met me op en we maken een afspraak voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Ook met mogelijk andere hulpvragen kunnen we na een uitgebreid intakegesprek in een hypnosesessie aan de slag.